top of page

Basisrust, de basis bij autisme

Bijgewerkt op: 10 feb.


Basisrust is voor iemand met autisme één van de voorwaarden om te kunnen functioneren. Dit lijkt onder experts te worden onderschreven, zo schreef Herman de Neef het boek 'Op weg naar rust'*, Marja Boxhoorn het boek 'Meer rust en minder stress'** en is basisrust de B van de de ‘Autisme Centraal Methodiek’. Waarom is rust zo belangrijk bij autisme, en hoe ziet die rust er dan uit?


Rust is van belang omdat mensen met autisme vaak extra gevoelig zijn voor sensorische prikkels en mede hierdoor moeite hebben met de verwerking van informatie uit de omgeving. Dit kan leiden tot overprikkeling, stress en overbelasting. Basisrust is daarom een cruciaal concept bij autisme. Het verwijst naar het bieden van een rustige en kalme omgeving waarin mensen met autisme zich veilig en ontspannen kunnen voelen. Dit verhoogd het vermogen om goed te kunnen functioneren.


Hier zijn enkele strategieën om de rust te vergroten voor mensen met autisme:

  1. Sensorische prikkelreductie: Identificeer welke sensorische prikkels overweldigend zijn voor de persoon en probeer ze te verminderen. Dit kan betekenen dat je harde geluiden minimaliseert, fel licht dimt, overmatige visuele afleiding beperkt en zorgt voor een rustige omgeving zonder onnodige visuele of auditieve prikkels.

  2. Creëer een voorspelbare omgeving: Stel voorspelbare omgeving samen om onzekerheid te verminderen. Maak gebruik van visuele ondersteuning zoals pictogrammen, een visueel schema of een dagplanning om activiteiten en overgangen te verduidelijken.

  3. Bied ruimte voor ontspanning: Zorg voor gewone rust- en ontspanningsruimtes waar mensen met autisme zich kunnen terugtrekken om overstimulatie te verminderen. Deze ruimtes kunnen bijvoorbeeld een stille kamer, een comfortabele hoek of een sensorische kamer zijn.

  4. Ondersteun emotieregulatie: Help mensen met autisme bij het ontwikkelen van vaardigheden om emoties te herkennen en te absorberen. Leer hen technieken zoals diepe ademhaling, mindfulness of andere strategieën om stress te verminderen en rust te bevorderen.

  5. Respecteer individuele behoeften en grenzen: Elke persoon met autisme is uniek, dus het is belangrijk om rekening te houden met individuele behoeften en grenzen. Let op tekenen van overstimulatie en pas de omgeving en activiteiten om comfort en rust te combineren.

Het vergroten van voldoende rust bij autisme vereist individuele training en begrip van de specifieke behoeften van de persoon. Het vertrouwen van professionals met expertise op het gebied van autisme, zoals therapeuten of gedragsdeskundigen, kunnen helpen bij het herkennen van individuele behoeften en het bieden van aanvullende ondersteuning. Het doel is om een ​​omgeving te creëren die de prikkelbelasting verlaagd en mensen met autisme de kans geeft om zich te ontspannen en te werken op hun best mogelijke manier.





73 weergaven0 opmerkingen
Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page