top of page

Hebben mensen met autisme ook ADHD?

Autisme en ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) komen vaak samen voor. Dit wordt vaak uitgesproken als "comorbide" of "gecombineerde" diagnose, waarbij een persoon zowel de kenmerken van autisme als ADHD vertoont. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken die geassocieerd worden met deze combinatie:

  1. Aandachtsproblemen: Mensen met autisme en ADHD kunnen moeite hebben met het vasthouden van de aandacht en zich concentreren op de bestaande focus. Ze kunnen snel worden afgeleid door externe prikkels.

  2. Hyperactiviteit en impulsiviteit: beide aandoeningen kunnen gepaard gaan met hyperactief gedrag en impulsieve acties. Mensen met deze combinatie kunnen onrustig zijn, moeite hebben om stil te zitten en impulsieve beslissingen te nemen zonder te denken over de gevolgen.

  3. Sociale en communicatieve uitdagingen: Zowel autisme als ADHD kunnen leiden tot problemen op sociaal gebied. Mensen met deze combinatie kunnen moeite hebben met het begrijpen van sociale signalen, non-verbale communicatie en het aangaan en onderhouden van sociale relaties.

  4. Flexibiliteitsproblemen: Veranderingen in routines en onverwachte gebeurtenissen kunnen moeilijk zijn voor mensen met autisme en ADHD. Ze kunnen moeite hebben om zich te verplaatsen in nieuwe situaties en behoefte hebben aan structuur en voorspelbaarheid.

  5. Overgevoeligheid voor prikkels: zowel autisme als ADHD kunnen gaan met gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, zoals geluiden, geuren en aanrakingen. Dit kan leiden tot overbelasting en stress in omgevingen met veel prikkels.

  6. Problemen met organisatie en planning: Mensen met autisme en ADHD kunnen moeite hebben met het organiseren van genomen, het plannen van activiteiten en het inschatten van tijd. Ze kunnen problemen ervaren met het voltooien van genomen binnen gestelde termijnen.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle mensen met autisme ook ADHD hebben, en vice versa. Daarnaast kunnen de specifieke kenmerken en ernst van deze aandoeningen van persoon tot persoon wisselen. Een professionele diagnose door een gekwalificeerde zorgverlener is altijd nodig om een ​​volledig beeld te krijgen van iemands individuele situatie.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page