top of page

Herkennen en verwoorden van emoties bij autisme

Alexithymie is een term die wordt gebruikt om een moeilijkheid te beschrijven in het herkennen, begrijpen en verwoorden van emoties. Het verwijst naar de beperkte emotionele bewustwording en expressievaardigheden bij een individu. Mensen met alexithymie hebben vaak moeite om hun eigen emoties te identificeren en te beschrijven, en hebben soms ook moeite om de emoties van anderen waar te nemen en te begrijpen.


De relatie tussen alexithymie en autisme is complex. Hoewel alexithymie geen specifiek kenmerk is van autisme, komt het wel vaak voor bij mensen met autisme. Studies hebben aangetoond dat mensen met autisme vaker moeite hebben met het herkennen en verwoorden van emoties, en dat ze meer symptomen van alexithymie vertonen dan de algemene bevolking. Het is belangrijk op te merken dat niet alle mensen met autisme alexithymie ervaren.


De relatie tussen autisme en alexithymie is nog niet volledig begrepen. Het is mogelijk dat beperkingen in sociale communicatie en wederkerige interactie, die kernkenmerken zijn van autisme, bijdragen aan de moeilijkheden met emotionele bewustwording en expressie die worden waargenomen bij alexithymie. Er wordt ook gesuggereerd dat er overlappende neurologische en cognitieve kenmerken zijn tussen autisme en alexithymie, maar verder onderzoek is nodig om dit verband beter te begrijpen.

3 weergaven0 opmerkingen

Voordeligst

Steun Autismeportaal

€ 12

12

Elk jaar

Autismeportaal is in ontwikkeling, steun de ontwikkeling. Houd toegang en krijg extra's.

Geldig tot annulering

Volledige toegang tot de blogs

Help mee en houd dit portaal in stand

Toegang tot Werken met sociale verhalen

bottom of page