top of page

Hoog tempo en veranderingen, recept voor stress bij autisme

Het verwerken van de impact van snelheid en veranderingen bij autisme kan verwijzen naar de moeilijkheden die sommige mensen met autisme ervaren bij het omgaan met situaties waarin de omgeving of gebeurtenissen snel veranderen of zich snel ontwikkelen. Deze snelle veranderingen kunnen overweldigend zijn en kunnen leiden tot stress, angst en problemen met sensorische prikkelverwerking.


Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen bij het verwerken van de impact van snelheid bij autisme:

  1. Structuur en voorspelbaarheid: Het hebben van een gestructureerde routine en voorspelbare omgeving kan helpen om de impact van snelheid te verminderen. Probeer een dagelijkse routine te creëren die consistent is en waarin duidelijkheid en voorspelbaarheid centraal staan.

  2. Visualisatie en planning: Het kan nuttig zijn om visuele hulpmiddelen zoals kalenders, schema's en checklists te gebruiken om de veranderingen en gebeurtenissen in kaart te brengen. Dit kan helpen om een gevoel van controle en overzicht te behouden.

  3. Vertragingstechnieken: Wanneer situaties snel veranderen, kan het nuttig zijn om vertragingstechnieken toe te passen. Dit kan inhouden dat je bewust pauzes neemt om te ademen, jezelf kalmeert of even wegloopt van de situatie om jezelf de tijd te geven om te herstellen en te reageren op een manier die voor jou comfortabel is.

  4. Sensorische ondersteuning: Snelle veranderingen kunnen leiden tot sensorische overbelasting. Zorg voor sensorische ondersteuning, zoals het dragen van ruisonderdrukkende koptelefoons, het creëren van een rustige ruimte of het gebruiken van sensorische hulpmiddelen, om overstimulatie te verminderen en je te helpen kalmeren.

  5. Communicatie en zelfadvocacy: Leer je eigen behoeften en grenzen te herkennen en communiceer deze duidelijk aan anderen. Zorg ervoor dat je ondersteuning krijgt en dat anderen op de hoogte zijn van jouw gevoeligheid voor snelheid en verandering, zodat ze kunnen helpen bij het creëren van een omgeving die beter is afgestemd op jouw behoeften.

Elk individu met autisme is uniek, dus het kan helpen om te experimenteren en te ontdekken welke strategieën het meest effectief zijn voor jou. Werk indien mogelijk samen met een therapeut of professional die ervaring heeft met autisme om gerichte ondersteuning te krijgen bij het omgaan met de impact van snelheid.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page