Stoppen met jezelf te vergelijken met neurotypische mensen
top of page

Stoppen met jezelf te vergelijken met neurotypische mensen: Een boodschap voor autisten

Twee personen vergelijken hun antwoorden

Het is een natuurlijke neiging van mensen om zichzelf te vergelijken met anderen. Deze neiging kan soms motiverend zijn, maar vaak werkt het destructief en kan het leiden tot een ongelukkig leven, vooral voor mensen met autisme die zichzelf vaak vergelijken met neurotypische mensen.


Als autist ben je uniek, maar net als iedereen voel je wel eens de drang om je te vergelijken met anderen, vaak neurotypische personen. Mensen zijn van oudsher groepsdieren, en het is altijd belangrijk geweest voor ons overleven om in een groep te passen. Het vergelijken van onszelf met anderen kan ons inspireren en motiveren om te groeien en te verbeteren, maar het kan ook leiden tot gevoelens van inferioriteit.


Sociale media hebben een grote invloed op hoe we onszelf zien en vergelijken met anderen. Door de vaak geïdealiseerde online presentaties van neurotypische mensen op platforms zoals Instagram en Facebook, kunnen mensen met autisme gevoelens van onzekerheid en ontoereikendheid ervaren. Vergelijking kan leiden tot ontevredenheid en een eindeloze cyclus van streven en ontevredenheid. Vooral voor mensen met autisme kan het constant vergelijken met neurotypische mensen leiden tot gevoelens van niet voldoen aan de normen, terwijl het belangrijk is om te onthouden dat iedereen zijn eigen unieke pad heeft.


Het stoppen met vergelijken is niet gemakkelijk, maar het is mogelijk. Word je bewust van je neiging tot vergelijken, accepteer jezelf zoals je bent, focus op je eigen groei en ontwikkeling, oefen dankbaarheid en beperk je blootstelling aan sociale media.


Vergelijking kan een krachtige motivator zijn, maar het kan ook leiden tot ongelukkigheid. Door je bewust te worden van je neiging om jezelf te vergelijken met neurotypische mensen en stappen te nemen om deze gewoonte te doorbreken, kun je een gelukkiger en meer voldaan leven leiden. Het is belangrijk om te onthouden dat autisme een unieke manier van zijn is en dat jouw reis even waardevol is als die van anderen, ongeacht neurodiversiteit.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page