top of page

Theorie van de Centrale Coherentie

Bijgewerkt op: 10 feb.


Centrale coherentie (Frith e.a.) is de manier waarop ons brein informatie verwerkt en samenvoegt om een ​​aaneengesloten geheel te vormen. Dit gebeurt onbewust en is nodig om te begrijpen wat we zien, horen en voelen. Bij mensen met autisme werkt de centrale coherentie niet goed. Ze hebben moeite om informatie te ordenen en te verwerken, wat kan leiden tot problemen met begrip en communicatie. Autisme is een ontwikkelingsstoornis die voorkomt bij mensen van alle leeftijden. Er is sprake van problemen met sociale interactie en communicatie, en beperkte en repetitieve gedragingen. Een van de kenmerken van autisme is dat mensen met deze aandoening vaak moeite hebben om verbindingen te maken tussen verschillende informatie. Dit wordt de centrale coherentie genoemd.


Wat is centrale coherentie?


Centrale coherentie is de manier waarop mensen informatie verwerken en begrijpen. Normaal gesproken maken mensen verbindingen tussen verschillende stukjes informatie om ze te helpen begrijpen wat er gebeurt. Als je bijvoorbeeld naar een film kijkt, zul je de gebeurtenissen in de film begrijpen door de verschillende scènes te vergelijken en met elkaar te verbinden. Bij mensen met autisme kan dit proces moeilijk zijn. Ze kunnen moeite hebben met het maken van verbindingen tussen verschillende stukjes informatie, wat kan leiden tot moeilijkheden met het begrijpen van wat er gebeurt.


Waarom hebben mensen met autisme moeite met centrale coherentie?


Het is nog niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen met autisme moeite hebben met centrale coherentie. Het kan echter te maken hebben met hoe de hersenen van mensen met autisme werken. Sommige onderzoeken concluderen dat mensen met autisme hun hersenen op een andere manier gebruiken om informatie te verwerken dan mensen zonder autisme. Dit kan leiden tot problemen met het maken van verbindingen tussen verschillende stukjes informatie.


Hoe kan centrale coherentie worden behandeld?


Er zijn verschillende manieren waarop mensen met autisme kunnen leren om betere verbindingen te maken tussen verschillende stukjes informatie. Een van de manieren is door het gebruik van visuele hulpmiddelen, zoals plaatjes van kaarten. Dit kan mensen met autisme helpen om informatie beter te begrijpen en verbindingen te maken tussen verschillende stukjes informatie.


Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) kunnen ook nuttig zijn bij het verbeteren van de centrale coherentie. Therapieën kunnen mensen met autisme helpen om beter te gaan met sociale situaties en om beter te communiceren met anderen.Bronnen: Frith, U. (2008). Autism. A very short introduction. Oxford: Oxford University Pres

667 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page