top of page

Theorie van de Executieve Functies

Bijgewerkt op: 10 feb.


Executieve functies (Ozonoff e.a.) zijn mentale vaardigheden die we gebruiken om te plannen, te organiseren, te prioriteren, te verdelen en het voltooien van taken. Bij sommige mensen met autisme kan het moeilijk zijn om deze uitvoerende vaardigheden te gebruiken.


Wie heeft moeite met uitvoerende functies?


Mensen met autisme kunnen moeite hebben met uitvoerende functies. Dit betekent dat ze moeite hebben om plannen te maken, te organiseren en te voltooien.


Waarom hebben mensen met autisme moeite met uitvoerende functies?


Het is nog niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen met autisme moeite hebben met uitvoerende functies. Het kan echter te maken hebben met hoe de hersenen van mensen met autisme werken. Sommige onderzoeken concluderen dat mensen met autisme hun hersenen op een andere manier gebruiken om informatie te verwerken dan mensen zonder autisme. Dit kan leiden tot moeilijkheden met het plannen en organiseren.


Hoe kunnen uitvoerende functies worden behandeld?


Er zijn verschillende manieren waarop mensen met autisme kunnen leren om beter te plannen en te organiseren. Een van de manieren is door het gebruik van visuele hulpmiddelen, zoals plaatjes op kaarten. Dit kan mensen met autisme helpen om informatie beter te begrijpen en om beter te plannen en te organiseren.


Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) kunnen ook nuttig zijn bij het verbeteren van uitvoerende functies. Deze therapie kan mensen met autisme helpen om beter te gaan met sociale situaties en om beter te communiceren met anderen.


Waarom is het belangrijk om executieve functies te verbeteren?


Het plannen en organiseren van taken is belangrijk voor het dagelijks leven. Als mensen met autisme moeite hebben met uitvoerende functies, kan dit leiden tot problemen op school, op het werk en in sociale situaties. Door de uitvoerende functies te ontwikkelen, kunnen mensen met autisme leren hoe ze beter kunnen plannen en organiseren, wat kan leiden tot een verbetering van hun dagelijks functioneren.In dit filmpje worden de hersengebieden die betrokken zijn bij de verschillende aspecten van executieve functies besproken. De verschillende deelfuncties worden toegelicht met voorbeelden uit het dagelijks leven.

Bronnen: Ozonoff, S., Garcia, N., Clark, E., e.a. (2005). MMPI-2 personality profiles of high-functioning adults with autism spectrum disorders. Assessment, 12, 86-95

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page