top of page

Theorie van de Executieve Functies

Bijgewerkt op: 10 jan.


Executieve functies zijn mentale vaardigheden die we gebruiken om te plannen, te organiseren, te prioriteren, te verdelen en het voltooien van taken. Bij sommige mensen met autisme kan het moeilijk zijn om deze uitvoerende vaardigheden te gebruiken.


Wie heeft moeite met uitvoerende functies?


Mensen met autisme kunnen moeite hebben met uitvoerende functies. Dit betekent dat ze moeite hebben om plannen te maken, te organiseren en te voltooien. Bijvoorbeeld, iemand met autisme kan moeite hebben om een ​​schets te maken van dingen die hij of zij moet doen en deze dan ook een schets van te werken.


Waarom hebben mensen met autisme moeite met uitvoerende functies?


Er is nog niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen met autisme moeite hebben met uitvoerende functies. Het kan echter te maken hebben met hoe de hersenen van mensen met autisme werken. Sommige onderzoeken concluderen dat mensen met autisme hun hersenen op een andere manier gebruiken om informatie te verwerken dan mensen zonder autisme. Dit kan leiden tot moeilijkheden met het plannen en organiseren van genomen.


Hoe kunnen uitvoerende functies worden behandeld?


Er zijn verschillende manieren waarop mensen met autisme kunnen leren om beter te plannen en te organiseren. Een van de manieren is door het gebruik van visuele hulpmiddelen, zoals plaatjes van kaarten. Dit kan mensen met autisme helpen om informatie beter te begrijpen en om beter te plannen en te organiseren.


Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) en gedragstherapie kunnen ook nuttig zijn bij het verbeteren van uitvoerende functies. Deze therapieën kunnen mensen met autisme helpen om beter te gaan met sociale situaties en om beter te communiceren met anderen.


Waarom is het belangrijk om executieve functies te verbeteren?


Het plannen en organiseren van taken is belangrijk voor het dagelijks leven. Als mensen met autisme moeite hebben met uitvoerende functies, kan dit leiden tot problemen op school, op het werk en in sociale situaties. Door de uitvoerende functies te behandelen, kunnen mensen met autisme leren hoe ze beter kunnen plannen en organiseren, wat kan leiden tot een verbetering van hun dagelijks functioneren.

1 weergave0 opmerkingen