top of page

Is autisme een dwangstoornis?

Autisme en OCD (Obsessive-Compulsive Disorder, dwangstoornis) kunnen inderdaad vaak samen voorkomen. Hoewel het belangrijk is om op te merken dat ze afzonderlijke aandoeningen zijn, kunnen ze enkele overlappende kenmerken hebben. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van OCD en hoe ze kunnen lijken op autisme:

  1. Obsessieve gedachten: Mensen met OCD ervaren terugkerende, ongewenste en obsessieve gedachten, ideeën of beelden die angst of ongemak veroorzaken. Deze gedachten kunnen betrekking hebben op verschillende onderwerpen, zoals symmetrie, hygiëne, twijfels of agressieve impulsen.

  2. Dwangmatige handelingen: Om de angst of spanning die ontstaat door de obsessieve gedachten te verminderen, voeren mensen met OCD repetitieve, dwangmatige handelingen uit. Dit kunnen bijvoorbeeld dwangmatig schoonmaken, herhalen van handelingen, controleren van dingen of het volgen van strikte routines zijn.

  3. Angst en stress: OCD veroorzaakt aanzienlijke angst en stress bij mensen die eraan lijden. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze geen controle hebben over hun obsessieve gedachten en dwangmatige handelingen, en ze kunnen zich zorgen maken over de negatieve gevolgen als ze deze niet uitvoeren.

  4. Interferentie in dagelijks functioneren: OCD kan het dagelijks functioneren belemmeren, aangezien de obsessieve gedachten en dwangmatige handelingen veel tijd en energie in beslag nemen. Het kan moeilijk zijn om zich te concentreren op andere taken, sociale interacties aan te gaan of normale routines te behouden.

Hoe lijkt het op autisme? Sommige kenmerken van OCD kunnen enige gelijkenis vertonen met autisme, maar er zijn ook belangrijke verschillen:

  1. Stereotiepe gedragingen: Zowel mensen met autisme als mensen met OCD kunnen repetitieve gedragingen vertonen. Bij autisme zijn deze vaak gericht op specifieke interesses of sensorische prikkels, terwijl bij OCD ze worden gedreven door angst en het verminderen van die angst.

  2. Behoefte aan structuur: Zowel mensen met autisme als mensen met OCD kunnen baat hebben bij structuur en voorspelbaarheid in hun omgeving. Dit kan leiden tot routines en rituelen, maar de motivatie erachter is anders: bij autisme is het vaak gerelateerd aan de behoefte aan voorspelbaarheid en veiligheid, terwijl bij OCD het gericht is op het verminderen van angst.

  3. Focus en intensiteit: Hoewel zowel mensen met autisme als mensen met OCD vaak een sterke focus en intensiteit kunnen hebben, is de aard van deze focus anders. Bij autisme kan het gericht zijn op specifieke interesses en het verzamelen van uitgebreide kennis, terwijl bij OCD het gericht is op het beheersen van angsten en het vermijden van negatieve consequenties.

Het is belangrijk op te merken dat de diagnose en differentiatie tussen autisme en OCD moet worden gesteld door een professionele zorgverlener

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page