top of page

Hoogsensitiviteit (HSP) en autisme

Hoogsensitiviteit (HSP) en autisme worden inderdaad soms in verband gebracht, omdat ze bepaalde overlappende kenmerken kunnen hebben. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van HSP en hoe ze zich kunnen vergelijken met autisme:


Hoogsensitiviteit (HSP):

  1. Gevoeligheid voor prikkels: Hoogsensitieve personen ervaren een verhoogde gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, zoals geluiden, geuren, lichten en aanrakingen.

  2. Diepgaande verwerking: Ze verwerken informatie diepgaand en hebben meer tijd nodig om indrukken te verwerken en te reflecteren op ervaringen.

  3. Intensiteit van emoties: Ze ervaren emoties intenser en kunnen gevoeliger zijn voor stemmingen van anderen. Ze kunnen ook meer tijd nodig hebben om emoties te verwerken.

  4. Overweldigd raken: Hoogsensitieve personen kunnen sneller overweldigd raken door te veel prikkels, drukke omgevingen of intense sociale interacties.

  5. Behoefte aan rust en herstel: Ze hebben vaak behoefte aan regelmatige rust en tijd alleen om overstimulatie te voorkomen en energie te herstellen.

Echter, sommige mensen met autisme kunnen gevoeliger zijn voor emotionele prikkels en intense emoties ervaren. Dit kan te maken hebben met een combinatie van factoren, zoals sensorische gevoeligheid, moeite met het begrijpen en regulieren van emoties, en de uitdagingen op het gebied van sociale interactie en communicatie die gepaard gaan met autisme.


Overeenkomsten van HSP met autisme:

  1. Gevoeligheid voor prikkels: Zowel mensen met autisme als hoogsensitieve personen kunnen gevoeliger zijn voor prikkels uit de omgeving, zoals geluiden, geuren of visuele stimuli.

  2. Diepgaande verwerking: Zowel autisme als hoogsensitiviteit kunnen gepaard gaan met een diepgaande verwerking van informatie en een meer gedetailleerde focus op details en patronen.

  3. Overweldigd raken: Zowel mensen met autisme als hoogsensitieve personen kunnen sneller overweldigd raken door intense prikkels of sociale situaties.

  4. Behoefte aan rust en herstel: Beide kunnen een verhoogde behoefte hebben aan rust en tijd alleen om overstimulatie te voorkomen en energie te herstellen.

Het herkennen en begrijpen van emotionele gevoeligheid bij mensen met autisme kan helpen bij het bieden van gepaste ondersteuning en het bevorderen van emotioneel welzijn. Dit kan onder andere bestaan uit het aanleren van strategieën voor emotieregulatie, het creëren van een rustige en voorspelbare omgeving en het stimuleren van open communicatie over emoties.


Het is belangrijk om te benadrukken dat hoogsensitiviteit en autisme twee aparte concepten zijn en niet alle mensen met autisme hoog sensitief zijn, en vice versa. Het is essentieel om een zorgvuldige beoordeling en diagnose te laten stellen door een professionele zorgverlener om een juist begrip van individuele behoeften en kenmerken te verkrijgen.


In de onderstaande video van Esther Bergsma zie je meer over de verschillen tussen autisme en HSP.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page