top of page

Impulscontrole bij autisme in sociale situaties

Bijgewerkt op: 12 aug. 2023

Voor sommige mensen met autisme kan het moeilijk zijn om impulsen te controleren in vergelijking met mensen zonder autisme. Impulscontrole verwijst naar het vermogen om een passende en sociaal overtuigende reactie te geven op gedrag, emoties en impulsen. Veel mensen met autisme ervaren problemen met dit proces door de manier waarop hun brein informatie verwerkt.


Autisme gaat vaak samen met sensorische gevoeligheid, waarbij zintuiglijke prikkels zoals geluiden, lichten of aanrakingen intenser worden ervaren. Deze overgevoeligheid kan overweldigend zijn en leiden tot overprikkeling, wat het moeilijk maakt om impulsen te duiden. Daarnaast kunnen mensen met autisme ook uitdagingen hebben op het gebied van flexibel denken en het begrijpen van sociale normen en verwachtingen. Dit kan het moeilijker maken om te reageren in sociale situaties en impulsen onder controle te houden. De ervaringen en uitdagingen variëren sterk van persoon tot persoon, afhankelijk van de individuele kenmerken en het ondersteuningsniveau.


Voor mensen met autisme kunnen verschillende strategieën en interventies helpen bij het verbeteren van impulscontrole. Dit kan meer het leren van copingvaardigheden, het gebruik van visuele ondersteuning, het bieden van voorspelbaarheid en structuur, en het leren van sociale vaardigheden en sociale regels om passende verbindingen te begeleiden. Een autismespecialist of therapeut kan specifieke strategieën en ondersteuning bieden die zijn afgestemd op de behoeften van de persoon met autisme.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page