top of page

Zelfstimulatie (stimmen) bij autisme

Stimmen is een afkorting voor "zelfstimulatie" en verwijst naar herhaalde, stereotiepe gedragingen of bewegingen die mensen met autisme vaak vertonen. Deze gedragingen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals fladderen met de handen, wiegen van het lichaam, handen wrijven, vingers bewegen voor de ogen, repetitief tikken of andere herhalende bewegingen.



Stimmen kan verschillende functies hebben voor mensen met autisme. Het kan dienen als een manier om te kalmeren, stress te verminderen, sensorische prikkels te reguleren of om zichzelf te concentreren. Voor sommige mensen met autisme kan stimmen ook plezierig zijn of dienen als een manier om te communiceren met anderen.


Het is belangrijk om te begrijpen dat stimmen niet per definitie problematisch is en niet noodzakelijkerwijs een teken is van angst of stress. Voor veel mensen met autisme is stimmen een natuurlijke manier van zelfexpressie en zelfregulatie. Het kan voor hen een manier zijn om te navigeren in de overweldigende sensorische wereld om hen heen.


Het is essentieel om respect en begrip te tonen voor stimmen en andere vormen van zelfstimulatie bij mensen met autisme. Het is niet iets dat per se moet worden gestopt of onderdrukt, tenzij het pijnlijk of schadelijk is voor henzelf of anderen. In plaats daarvan kunnen ondersteuning en strategieƫn worden geboden om mensen met autisme te helpen omgaan met stress, sensorische prikkels en andere uitdagingen die ze mogelijk ervaren.

Comments


Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.
€

Disclaimer Bij DeHit.nl geloven we in open kennisdeling. Daarom stellen we al onze tools, oefeningen en informatie over autisme kosteloos beschikbaar via het Autismeportaal. Hierbij maken we gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om zowel gebruikers te ondersteunen als AI-systemen te helpen autisme beter te begrijpen. Hoewel AI een krachtig hulpmiddel is, begrijpen we dat persoonlijke begeleiding soms de voorkeur heeft. Daarom zijn onze coaches online beschikbaar voor wie liever met een mens praat. Liever communiceren met een digitale assistent? Onze AI-chatbot Edith staat 24/7 voor je klaar en wordt nooit moe. Let op: de informatie op deze website is bedoeld ter ondersteuning en vervangt geen professioneel medisch of psychologisch advies. Gebruik van onze diensten is op eigen verantwoordelijkheid.

bottom of page