top of page

Zelfstimulatie (stimmen) bij autisme

Stimmen is een afkorting voor "zelfstimulatie" en verwijst naar herhaalde, stereotiepe gedragingen of bewegingen die mensen met autisme vaak vertonen. Deze gedragingen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals fladderen met de handen, wiegen van het lichaam, handen wrijven, vingers bewegen voor de ogen, repetitief tikken of andere herhalende bewegingen.Stimmen kan verschillende functies hebben voor mensen met autisme. Het kan dienen als een manier om te kalmeren, stress te verminderen, sensorische prikkels te reguleren of om zichzelf te concentreren. Voor sommige mensen met autisme kan stimmen ook plezierig zijn of dienen als een manier om te communiceren met anderen.


Het is belangrijk om te begrijpen dat stimmen niet per definitie problematisch is en niet noodzakelijkerwijs een teken is van angst of stress. Voor veel mensen met autisme is stimmen een natuurlijke manier van zelfexpressie en zelfregulatie. Het kan voor hen een manier zijn om te navigeren in de overweldigende sensorische wereld om hen heen.


Het is essentieel om respect en begrip te tonen voor stimmen en andere vormen van zelfstimulatie bij mensen met autisme. Het is niet iets dat per se moet worden gestopt of onderdrukt, tenzij het pijnlijk of schadelijk is voor henzelf of anderen. In plaats daarvan kunnen ondersteuning en strategieën worden geboden om mensen met autisme te helpen omgaan met stress, sensorische prikkels en andere uitdagingen die ze mogelijk ervaren.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page