top of page

Sociaal verhaal 2: Onerwachte veranderingen

Bijgewerkt op: 18 mei 2023


Er was een jongen met autisme genaamd Max. Max hield erg van routine en voorspelbaarheid, dus hij vond veranderingen vaak moeilijk te verwerken.


Op een dag, besloot Max's moeder om de indeling van zijn kamer te veranderen. Ze verplaatste zijn bed naar een andere hoek en zette zijn bureau op een nieuwe plek. Max was erg verbaasd toen hij zijn kamer binnenkwam en alles anders zag. Hij voelde zich ongemakkelijk en wilde alles terugzetten zoals het was.

Maar zijn moeder legde uit dat veranderingen een normaal onderdeel van het leven zijn en dat het goed is om zich eraan aan te passen. Ze liet hem zien hoe de nieuwe indeling hem kon helpen bij het organiseren van zijn spullen en hoe hij er beter bij kon studeren. Ze gaf hem ook de tijd om aan de verandering te wennen, voordat hij zijn nieuwe kamer weer ging gebruiken.


Na een paar dagen, begon Max zich beter te voelen over de verandering in zijn kamer. Hij ontdekte dat hij zijn spullen beter kon vinden en dat hij meer ruimte had om te spelen. Hij begon zelfs te genieten van de nieuwe indeling.


Op school die week, vond Max dat er veel veranderingen waren. Er waren een paar nieuwe kinderen in zijn klas en ze speelden andere spellen tijdens de pauze. Max voelde zich ongemakkelijk, maar herinnerde zich de les van zijn moeder over veranderingen en besloot om mee te doen. Hij ontdekte dat hij het leuk vond om met de nieuwe kinderen te spelen en dat de nieuwe spellen ook leuk waren.


Max leerde dat veranderingen niet altijd gemakkelijk zijn, maar dat ze ook vaak kansen bieden om nieuwe dingen te ontdekken en te groeien. Hij leerde om veranderingen te accepteren en zich eraan aan te passen. En hij begon ook te begrijpen dat veranderingen ook konden leiden tot een verbetering in zijn leven.


Dit verhaal illustreert hoe het kan helpen om veranderingen uit te leggen en te visualiseren voor iemand met autisme. Ook het geven van de tijd om te wennen en zich eraan aan te passen kan helpen. En dat veranderingen niet altijd slecht hoeven te zijn, soms kunnen ze juist verbeteringen brengen.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page