top of page

Autisme expert: Lorna Wing

Bijgewerkt op: 6 aug. 2023

Lorna Wing was een Britse kinderpsychiater en een belangrijk figuur in het autisme-onderzoek. Ze werd geboren op 7 oktober 1928 en stierf op 6 juni 2014. Wing wordt vaak erkend als de persoon die het concept van het autismespectrum heeft geïntroduceerd.


In de jaren 1970 akte Wing onderzoek naar kinderen met autisme en werkte ze samen met haar partner, John Wing, die ook een psychiater was. Samen observeerden ze een ras scala aan symptomen en kenmerken bij kinderen met autisme, waarbij ze opmerkten dat er variabiliteit was in de ernst en het patroon van aandoeningen.


Wing gebruikt de term "autismespectrum" om de verschillende presentaties van autisme te beschrijven. Ze stelt dat autisme verschillende vormen kan aannemen, van ernstige beperkingen in de ontwikkeling tot milde kenmerken die soms pas later in het leven opvallen. Ze vergelijkt ook het concept van "Asperger-syndroom" om een ​​subtype van autisme te beschrijven waarin kinderen vaak een normale taalontwikkeling hadden, maar toch ook belemmert waren in de sociale interactie en communicatie.


Het werk van Lorna Wing was van groot belang omdat het hielp om het begrip van autisme te verbreden en de diversiteit van de stoornis te erkennen. Ze betoogt dat autisme een spectrum is met verschillende presentaties en dat gedrag met autisme een breed scala aan vaardigheden en uitdagingen kunnen hebben.


Daarnaast was Wing medeoprichter van de National Autistic Society (NAS) in het Verenigd Koninkrijk, een statutaire organisatie die zich inzet voor de belangen van mensen met autisme en hun gezinnen. Haar werk heeft een blijvende impact gehad op de kennis en de ondersteuning van mensen met autisme wereldwijd.

38 weergaven0 opmerkingen

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page