top of page

Autisme en het voorspellende brein

Bijgewerkt op: 28 aug. 2023


De boekentip van de deze week is het voorspellende brein van Peter Vermeulen. Hij presenteert een nieuwe kijk op autisme en ontrafelt denkfouten over autisme die we kennelijk al jaren maken. Bijvoorbeeld men denkt graag dat ons brein werkt als een computer. Er is een gebeurtenis (input), dan volgt er een bepaald gedrag (processing) en vervolgens een gevolg (output). Maar zo werkt ons brein helemaal niet. Het brein voorspelt graag gebeurtenissen, puzzelt snel en onbewust de context en gebeurtenis bij elkaar en geeft hier dan een gevolg aan of niet.


Dat voorspellen is soms erg lastig en gaat vaak verkeerd. De wereld is dan moeilijk te begrijpen, het is dan eenvoudiger om onvoorspelbare zaken uit de weg te gaan. Peter Vermeulen: “Het leven is een grote uitzondering, niets heeft een vaste betekenis en elke situatie is uniek.”


Peter Vermeulen gaat met zijn theorie "Theory of Own Mind" in tegen de theorie dat je gevoelens kunt aflezen aan gelaatsuitdrukkingen. Onzin, we lezen emoties helemaal niet af van een gelaatsuitdrukking, je kunt hooguit aflezen of iemand zich al dan niet goed voelt of erg geëmotioneerd is. Verder zijn gelaatsuitdrukkingen erg dubbelzinnig. Zo kan iemand van nature best wat nors of bozig kijken, terwijl de persoon juist blij en open is. Of iemand die lacht, is juist heel verdrietig en somber. Het gezicht geeft een heel ander signaal. Het gezicht zegt dus nauwelijks iets over emoties. Als je wilt weten hoe iemand zich voelt, kun je het beter maar gewoon vragen en niet invullen voor de ander.


De derde denkfout die we in dit artikel beschrijven is de prikkelverwerking in het brein. Er worden geen prikkels verwerkt in het brein. We kunnen prima tegen harde geluiden in een Arcade of pretpark, want dat hoort erbij. Het is goed voorspelbaar. Ook als je jezelf zou kietelen is dat geen enkel probleem, maar als een ander je onvoorspelbaar kietelt schiet je compleet in de stuipen. Als iemand met autisme heftig reageert op prikkels, komt dat omdat deze niet waren voorspelt door het brein en er veel hersenactiviteit ontstaat. De puzzelstukjes worden bij elkaar gezocht… ERROR. Het brein had het anders voorspeld.


'Het voorspellende brein' is een voor velen zeer herkenbare theorie over autisme en zeker het lezen waard. Wil je er graag eerst meer over weten, luister dan naar de onderstaande uitzending van Radio 1 waarin Peter Vermeulen wordt geïnterviewd. Hierin wordt ook gesproken over de documentaire 'de regels van Matthijs'. Deze documentaire is ook zeker het kijken waard. Ook dit filmpje is toegevoegd.
Interview met Peter Vermeulen: "Austisme voor beginners."

Documentaire: De Regels van MatthijsYouTube

De regels van Matthijs

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page