Interoceptie: Hoe herken je signalen van het lichaam
top of page

Interoceptie: Hoe herken je signalen van het lichaam

Interoceptie verwijst naar het vermogen om de signalen en sensaties van het lichaam waar te nemen en te interpreteren. Het omvat het bewustzijn van interne lichamelijke sensaties zoals honger, dorst, vermoeidheid, pijn, hartslag, ademhaling en emotionele toestanden.


Bij mensen met autisme kunnen er verschillen zijn in de interoceptieve verwerking. Sommige mensen met autisme kunnen een verminderd interoceptief bewustzijn hebben, wat betekent dat ze minder gevoelig zijn voor of zich minder bewust zijn van de interne sensaties in hun lichaam. Ze kunnen moeite hebben om hun fysieke behoeften en emotionele toestanden te herkennen of te begrijpen, zoals niet opmerken dat ze honger hebben, dorstig zijn of vermoeid zijn.


Anderzijds kunnen sommige mensen met autisme juist hypersensitief zijn voor interne sensaties. Ze kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde lichamelijke sensaties, waardoor ze deze intenser waarnemen dan anderen. Dit kan leiden tot ongemak of overweldiging.


Deze verschillen in interoceptieve verwerking kunnen van invloed zijn op het vermogen van mensen met autisme om hun eigen behoeften te herkennen en erop te reageren, en kunnen ook invloed hebben op hun emotieregulatie en zelfbewustzijn. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om te begrijpen wanneer ze honger hebben, wat van invloed kan zijn op hun eetgewoonten en energieniveau. Het kan ook invloed hebben op hun vermogen om hun emotionele toestand te herkennen en ermee om te gaan.


Het begrijpen van deze interoceptieve verschillen is belangrijk omdat het kan helpen bij het aanpassen van ondersteunende strategieën en interventies voor mensen met autisme, om hen te helpen bij het herkennen en reguleren van hun interne sensaties en het bevorderen van hun welzijn.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page