top of page

Wat gebeurt er bij een Autistische meltdown?

Bijgewerkt op: 8 okt. 2023

Een autistische meltdown, ook wel bekend als een autistische crisis of overprikkeling, is een intense reactie op overweldigende stress die bij mensen met autisme kan optreden. Het wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder sensorische gevoeligheid, veranderingen in routine, sociale overbelasting of opgestapelde stress. Tijdens een autistische meltdown kunnen verschillende situaties en gedragingen optreden, maar het verschilt van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende kenmerken zijn:

  1. Overweldigende emoties: Een persoon kan intens verdrietig, boos, angstig of gefrustreerd worden. Ze kunnen moeite hebben om hun emoties onder controle te houden en kunnen heftige stemmingswisselingen ervaren.

  2. Sensorische overgevoeligheid: Autistische mensen hebben vaak een verhoogde gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels zoals fel licht, hard geluid, sterke geuren of aanraking. Tijdens een meltdown kunnen deze prikkels extra overweldigend zijn en een gevoel van overprikkeling veroorzaken.

  3. Terugtrekking van isolatie: Sommige mensen met autisme kunnen zich gedwongen voelen om zich terug te trekken uit sociale situaties en zichzelf te isoleren tijdens een de meltdown. Dit kan helpen om de sensorische input te verminderen en verdere overprikkeling te voorkomen.

  4. Communicatieproblemen: Tijdens een meltdown kan het moeilijk zijn voor een persoon om effectief te communiceren. Ze kunnen moeite hebben om te praten, hun gedachten en gevoelens uit te drukken, of ze kunnen herhalend of stereotiep gedrag vertonen.

  5. Zelfbeschadigend gedrag: In sommige gevallen kunnen mensen met autisme zichzelf verwonden tijdens een autistische meltdown, bijvoorbeeld door te krabben, bijten of zichzelf te slaan. Dit gedrag kan een manier zijn om de aandacht af te leiden van de overweldigende prikkels.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle mensen met autisme meltdowns ervaren, en dat de intensiteit en duur ervan kunnen variëren. Het is een individuele reactie die afhankelijk is van verschillende persoonlijke factoren en omgevingsomstandigheden. Als iemand een autistische meltdown doormaakt, is het belangrijk om begripvol en ondersteunend te zijn. Het kan helpen om de persoon naar een rustige omgeving te begeleiden, prikkels te verminderen en ze tijd en ruimte te geven om te creëren. Verwacht geen antwoorden op vragen en ook aanraking kan zorgen voor extra overprikkeling.

180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page