top of page

Helpt CGT bij het verbeteren van Executieve Functies?

Bijgewerkt op: 6 aug. 2023

Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan nuttig zijn bij het verbeteren van executieve functies bij mensen met autisme. Executieve functies verwijzen naar de cognitieve processen die verantwoordelijk zijn voor planning, organisatie, probleemoplossing, impulsbeheersing en flexibel denken.


CGT richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve gedachtepatronen en gedragingen die problemen veroorzaken. Bij mensen met autisme kan CGT specifiek gericht zijn op het aanleren van strategieën en technieken om executieve functies te verbeteren.


Enkele voorbeelden van CGT-technieken die kunnen helpen bij het verbeteren van executieve functies bij autisme zijn:

  1. Psycho-educatie: Het verstrekken van informatie over executieve functies en hoe ze verband houden met dagelijkse activiteiten en uitdagingen. Dit helpt bij het vergroten van het bewustzijn en begrip van de problemen die zich kunnen voordoen.

  2. Planning en organisatie: Het aanleren van specifieke strategieën en technieken om taken te plannen, prioriteiten te stellen en tijd effectief te beheren. Dit kan onder meer het gebruik van visuele hulpmiddelen, agenda's en checklists omvatten.