top of page

Helpt CGT bij het verbeteren van Executieve Functies?

Bijgewerkt op: 6 aug.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan nuttig zijn bij het verbeteren van executieve functies bij mensen met autisme. Executieve functies verwijzen naar de cognitieve processen die verantwoordelijk zijn voor planning, organisatie, probleemoplossing, impulsbeheersing en flexibel denken.


CGT richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve gedachtepatronen en gedragingen die problemen veroorzaken. Bij mensen met autisme kan CGT specifiek gericht zijn op het aanleren van strategieën en technieken om executieve functies te verbeteren.


Enkele voorbeelden van CGT-technieken die kunnen helpen bij het verbeteren van executieve functies bij autisme zijn:

  1. Psycho-educatie: Het verstrekken van informatie over executieve functies en hoe ze verband houden met dagelijkse activiteiten en uitdagingen. Dit helpt bij het vergroten van het bewustzijn en begrip van de problemen die zich kunnen voordoen.

  2. Planning en organisatie: Het aanleren van specifieke strategieën en technieken om taken te plannen, prioriteiten te stellen en tijd effectief te beheren. Dit kan onder meer het gebruik van visuele hulpmiddelen, agenda's en checklists omvatten.

  3. Probleemoplossing: Het aanleren van vaardigheden om problemen te analyseren, mogelijke oplossingen te genereren en de beste optie te kiezen. Dit kan het gebruik van stappenplannen, het identificeren van alternatieven en het evalueren van de gevolgen omvatten.

  4. Flexibel denken: Het aanleren van strategieën om flexibiliteit in denken en gedrag te bevorderen. Dit kan het oefenen van het zien van situaties vanuit verschillende perspectieven, het ontwikkelen van alternatieve interpretaties en het aanpassen van plannen omvatten.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van CGT kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en de ernst van de problemen met executieve functies. Het is raadzaam om een gekwalificeerde professional te raadplegen die ervaring heeft met het werken met mensen met autisme om een behandelplan op maat te ontwikkelen.

8 weergaven0 opmerkingen

Voordeligst

Steun Autismeportaal

€ 12

12

Elk jaar

Autismeportaal is in ontwikkeling, steun de ontwikkeling. Houd toegang en krijg extra's.

Geldig tot annulering

Volledige toegang tot de blogs

Help mee en houd dit portaal in stand

Toegang tot Werken met sociale verhalen

bottom of page