top of page

Mindfulness en autisme, een goede match

Bijgewerkt op: 21 mei

De cognitieve mindfulness methodiek bij autisme is een benadering die elementen uit de cognitieve gedragstherapie en mindfulness combineert. Het richt zich op het vergroten van bewustzijn, acceptatie en het vermogen om op een niet-oordelende manier met gedachten, emoties en lichamelijke sensaties om te gaan. Het wordt vaak toegepast in de begeleiding en behandeling van mensen met autisme. Annelies Spek schreef hierover het boek "Mindfulness bij volwassenen met autisme".Deze methodiek is gunstig voor mensen met autisme om verschillende redenen:

  1. Emotieregulatie: Mensen met autisme kunnen moeite hebben met het herkennen, begrijpen en reguleren van hun emoties. Cognitieve mindfulness helpt hen om meer bewust te worden van hun emoties, zonder er direct op te reageren. Het leert hen om emoties te observeren en accepteren, waardoor ze beter kunnen leren hoe ze ermee om kunnen gaan.

  2. Stressvermindering: Veel mensen met autisme ervaren verhoogde stressniveaus als gevolg van overprikkeling, sociale situaties of veranderingen in de omgeving. Cognitieve mindfulness kan hen helpen om stress te verminderen door zich te richten op het huidige moment en het loslaten van zorgen over het verleden of de toekomst.

  3. Aandacht en concentratie: Mindfulness-oefeningen kunnen helpen om aandacht en concentratie te verbeteren, wat voordelig is voor mensen met autisme die moeite hebben met afleidingen en overstimulatie. Het kan hen helpen om hun aandacht te richten op specifieke taken en om beter te leren omgaan met sensorische prikkels.

Annelies Spek is een klinisch psycholoog en onderzoeker op het gebied van autismespectrumstoornissen (ASS). Ze is werkzaam bij het Autisme Expertisecentrum van de RINO Groep in Nederland en heeft veel bijgedragen aan het begrip en de behandeling van autisme. Ze is auteur van verschillende boeken over autisme, waaronder "Autismespectrumstoornissen bij volwassenen: een praktische gids voor volwassenen met ASS, naastbetrokkenen en hulpverleners" en "Mindfulness bij volwassenen met autisme". Ze wordt erkend voor haar expertise op het gebied van autisme en haar inzet voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met autisme en hun omgeving.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page