top of page

Rumineren: Gedachten niet los kunnen laten

Bijgewerkt op: 10 feb.

Rumineren verwijst naar een denkpatroon waarbij iemand zich verdiept en obsessief focust op bepaalde gedachten, zorgen, problemen of ervaringen. Het kan voorkomen bij mensen met autisme, maar ook bij mensen zonder autisme.


Rumineren houdt in dat iemand continu piekeren blijft, malen of kauwen op dezelfde gedachten van problemen, zonder tot een oplossing of een kloppend antwoord te komen. Het kan een vicieuze cirkel vormen, waarbij de persoon steeds meer verstrikt raakt in negatieve gedachten en gevoelens.


Voor mensen met autisme kan herkauwen een manier zijn om overweldigende situaties, stress of onzekerheden het hoofd te bieden. Het kan ook voortkomen uit een behoefte aan voorspelbaarheid en controle, voorafgaan aan het overdenken van situaties een gevoel van grip kan geven.


Het ruminatieproces kan leiden tot verschillende negatieve gevolgen, zoals verhoogde angst, depressieve gevoelens, algehele concentratie, vermoeidheid en een verlaagd vermogen om met problemen om te gaan. Het kan ook de slaap wegnemen en leiden tot sociale isolatie.


Het is belangrijk om te merken dat herkauwen niet specifiek is voor autisme, maar eerder een menselijke ervaring is die bij verschillende psychische aandoeningen en situaties kan voorkomen. Als iemand merkt dat hij of zij vaak ruminerende gedachten heeft en daardoor negatief wordt beïnvloed, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken, zoals een psycholoog of therapeut, die kan helpen bij het omgaan met deze gedachten en emoties.


Hoe te behandelen?


Er zijn verschillende behandelmethoden die kunnen helpen bij het verminderen van ruminerende gedachten en het helpen van positieve denkpatronen en copingvaardigheden. De meest effectieve behandeling hangt af van de individuele situatie en de behoefte aan de persoon.


Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veelgebruikte behandeling voor ruminatie. CGT richt zich op het herkennen en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen. De persoon leert technieken om negatieve gedachten te herkennen en om te zetten in positieve gedachten en meer realistische perspectieven. De therapie kan ook helpen bij het leren omgaan met stress, emoties en het ontwikkelen van effectieve probleemoplossingsvaardigheden.


Mindfulness-based therapie kan ook effectief zijn bij het verminderen van ruminatie. Deze therapie richt zich op het vergroten van het bewustzijn van het huidige moment, zonder oordeel. De persoon leert technieken om zich te verdiepen in het huidige moment, zonder te worden meegesleept in negatieve gedachten en emoties. Door regelmatig te oefenen kan mindfulness helpen om gedachten te observeren en los te laten, waardoor herkauwen wordt verminderd. Lees hierover ook de blog: Autisme en Mindfulness een goede match.


Daarnaast kunnen andere vormen van psychotherapie en medicatie soms ook helpen bij het verminderen van ruminatie, afhankelijk van de specifieke symptomen en behoeften van de persoon. Het is belangrijk om te volgen dat het proces van behandeling en herstel voor iedereen anders is en dat het belangrijk is om samen te werken met een gekwalificeerde professional om de beste behandelingsopties te bepalen.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page