top of page

Theorie van het mentale leeftijdsspectrum binnen 1 persoon (MAS1P)

Bijgewerkt op: 6 aug. 2023

De term "Mentale leeftijdsspectrum binnen 1 persoon" (MAS1P) verwijst naar het idee dat individuen met autisme verschillende ontwikkelingsniveaus kunnen hebben op verschillende gebieden binnen één persoon. Dit betekent dat een persoon met autisme op bepaalde gebieden, zoals taalvaardigheid of wiskundig inzicht, zich op een ander niveau kan bevinden dan op andere gebieden. Hierdoor ontstond een diversiteit in ontwikkeling binnen één individu.


Martine Delfos is opgeleid als wetenschappelijk onderzoeker klinische psychologie en deed ervaring op in het diagnosticeren en behandelen van kinderen, jeugdigen en volwassenen. Ze werkt als zelfstandig gevestigd psychologe/therapeute, en is gespecialiseerd in autisme. Delfos pleit voor een ontwikkelingsgerichte aanpak in het onderwijs. Een aanpak waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften en mogelijkheden van elk kind. Het is essentieel om het ontwikkelingsniveau van een kind te begrijpen en de ondersteuning op het juiste niveau aan te bieden. Dit betekent dat begeleiding en interventies moeten worden afgestemd op het individuele ontwikkelingsprofiel van het kind.


Volgens Martine Delfos is het belangrijk om bij kinderen met autisme rekening te houden met hun MAS1P, en te kijken naar hun individuele ontwikkelingsniveau op verschillende gebieden. Op basis hiervan kan passende ondersteuning worden geboden en kunnen de sterke punten worden benut om het leerproces te begeleiden.


Een voorbeeld van MAS1P zou kunnen zijn dat een kind met autisme zeer geïnteresseerd is in wiskunde en dit op hoog niveau beheerst, terwijl het op sociaal-emotioneel gebied nog steeds op een laag ontwikkelingsniveau zit. Een ander voorbeeld kan zijn dat een kind met autisme een zeer uitgebreide woordenschat heeft en op het gebied van lezen en schrijven ver voorloopt op leeftijdgenoten, terwijl het op het gebied van fijne motoriek nog niet goed ontwikkeld is. Door rekening te houden met deze verschillen in ontwikkeling en te werken aan individuele doelen kan het kind zich optimaal ontwikkelen en zijn/haar sterke punten verdelen.


MAS1P verwijst naar het idee dat mensen met autisme een breed scala aan ontwikkelingsniveaus binnen één persoon kunnen hebben. Dit betekent dat verschillende aspecten van hun ontwikkeling, zoals communicatie, sociale interactie en zelfstandigheid, zich op verschillende niveaus kunnen bevinden. Bijvoorbeeld, een persoon met autisme kan op het gebied van taalontwikkeling achterlopen op leeftijdsgenoten, maar op het gebied van gekwalificeerde vaardigheden juist voorlopen.
De focus bij het ondersteunen van kinderen met autisme ligt op het begrijpen van hun individuele ontwikkelingsprofiel en het bieden van op maat gemaakte begeleiding. Dit kan zijn dat er verschillende strategieën en interventies worden toegepast om specifieke ontwikkelingsgebieden te stimuleren en te ondersteunen.

Het is belangrijk om op te merken dat er verschillende benaderingen en modellen zijn in de autismebegeleiding en -ondersteuning. Het raadplegen van bronnen van betrouwbare professionals en organisaties die gespecialiseerd zijn in autisme kan meer inzicht geven in specifieke theorieën en benaderingen, zoals die van Martine Delfos.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page