top of page

Afwijkende spiegelneuronen bij autisme?

Bijgewerkt op: 6 aug. 2023

Er zijn verschillende neurologische verklaringen die worden onderzocht in verband met autisme. Hoewel de exacte oorzaken van autisme nog niet volledig onderbouwd zijn, zijn er verschillende onderzoeksgebieden en hypothesen die proberen te verklaren hoe de hersenen anders werken bij mensen met autisme. Onder andere de afwijkende spiegelneuronen.


Spiegelneuronen zijn neuronen in de hersenen die actief worden wanneer we een handeling uitvoeren en wanneer we anderen die handeling zien uitvoeren. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat afwijkingen in het functioneren van spiegelneuronen mogelijk bijdragen aan sociaal-communicatieve uitdagingen van mensen met autisme. Onderzoekers zoals Vilayanur S. Ramachandran en Marco Iacoboni hebben onderzoek gedaan naar spiegelneuronen en hun rol bij autisme.


Vilayanur S. Ramachandran

Ramachandran is een neurowetenschapper die bekend staat om zijn onderzoek naar het spiegelneuronensysteem en zijn uiteindelijke resultaat bij autisme. In zijn onderzoek heeft hij ontdekt dat verstoringen in het spiegelneuronensysteem mogelijk verband houden met de sociaal-cognitieve tekortkomingen die vaak worden waargenomen bij mensen met autisme. Hij heeft gesuggereerd dat deze verstoringen kunnen bijdragen aan problemen bij het begrijpen van de intenties en emoties van anderen.


Belangrijke publicatie: Ramachandran, VS, & Oberman, LM (2006). Kapotte spiegels: een theorie over autisme. Scientific American, 295(5), 62-69.

Marco Iacoboni

Iacoboni is een neurowetenschapper die onderzoek heeft gedaan naar de rol van spiegelneuronen door empathie en sociale interactie. In zijn onderzoek heeft hij gekeken naar de activiteit van spiegelneuronen bij mensen met autisme en heeft hij gesuggereerd dat afwijkingen in het functioneren van deze neuronen kunnen bijdragen aan de sociale en communicatieve beperkingen bij autisme.


Belangrijke publicatie: Iacoboni, M., Dapretto, M., & Mazziotta, JC (2005). Het spiegelneuronensysteem en de gevolgen van zijn disfunctie. Nature Assessments Neuroscience, 6(10), 799-809.

Het is belangrijk om te merken dat de rol van spiegelneuronen bij autisme nog steeds een onderwerp van debat is en dat er verschillende onderdelen en bestaansredenen zijn. Hoewel het werk van Ramachandran en Iacoboni aan de begrip van deze kwestie wordt toegevoegd, is het belangrijk om meerdere onderzoeksbronnen te raadplegen en een breed scala aan perspectieven te overwegen om een ​​vollediger beeld te krijgen van het onderzoek naar spiegelneuronen en autisme.
34 weergaven0 opmerkingen

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page