Autismevriendelijk communiceren, hoe doe je dat?
top of page

Autismevriendelijk communiceren, hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 6 aug. 2023

Om autismevriendelijk te communiceren, zijn er een aantal strategieën die kunnen helpen om duidelijkheid en logisch over te komen.


Hier zijn enkele tips:

  1. Gebruik ondersteunende en directe taal: vermijd abstracte taal, dubbelzinnigheden en figuurlijk taalgebruik. Wees zo concreet en specifiek mogelijk in je communicatie.

  2. Wees consistent: Houd consistentie in je boodschappen, instructies en routines. Veranderingen en onverwachte situaties kunnen stressvol zijn voor mensen met autisme, dus het is nuttig om een ​​voorspelbare omgeving te creëren.

  3. Geef tijd voor verwerking: Mensen met autisme hebben vaak wat meer tijd nodig om informatie te verwerken en te reageren. Geef hen de ruimte en geduld om te reageren op vragen of opmerkingen. Laat gerust even een lange stilte vallen.

  4. Geef visuele ondersteuning: Visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen, schema's, vergelijkingen van stappenplannen kunnen helpen om informatie visueel te ondersteunen en te verduidelijken.

  5. Stel open vragen: In plaats van gesloten vragen te stellen die alleen een 'ja' of 'nee' antwoord beantwoord, geef de voorkeur aan open vragen die meer ruimte bieden voor uitgebreide antwoorden en gedachten.

  6. Geef feedback en verduidelijking: herhaal en verifieer de boodschappen om ervoor te zorgen dat de communicatie correct is. Vraag ook gerust om feedback om te bevestigen of de boodschap duidelijk is overgekomen.

  7. Respecteer persoonlijke ruimte: Autisme kan gepaard gaan met gevoeligheid voor sensorische prikkels en een vereiste aan persoonlijke ruimte. Respecteer deze individuele verschillen en pas je communicatiestijl om comfort te bieden.

  8. Luister actief en toon empathie: Neem de tijd om echt te luisteren naar wat de persoon te zeggen heeft. Toon begrip, erken gevoelens en wees empathisch in je reacties.

Het is belangrijk om te bepalen dat autisme een spectrumstoornis is, wat betekent dat niet alle mensen met autisme dezelfde communicatievoorkeuren hebben. Het is daarom altijd goed om open te staan ​​voor individuele behoeften en te vragen hoe je het beste kunt communiceren met de persoon in kwestie.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page