Sociaal verhaal 5: Kies de juiste woorden
top of page

Sociaal verhaal 5: Kies de juiste woorden

Bijgewerkt op: 29 aug. 2023


Er was een jongen met autisme, genaamd David. David had moeite om te begrijpen hoe taal werkte en hij had soms moeite met het kiezen van de juiste woorden om zijn gedachten uit te drukken. Hij vond het moeilijk om te begrijpen hoe emoties werken en hoe hij anderen kon laten weten hoe hij zich voelde.


Op een dag legde David's moeder uit hoe het gebruik van positieve woorden kon helpen om zijn gedachten en emoties uit te drukken. Ze legde hem uit dat als je anderen vertelt hoe je je voelt met positieve woorden, ze eerder geneigd zijn om te luisteren en te begrijpen hoe je je voelt. Ze gaf hem een aantal voorbeelden van positieve woorden zoals "fijn" en "blij" in plaats van "slecht" of "boos".


David begon de positieve woorden te oefenen bij het communiceren met zijn vrienden. In plaats van te zeggen "Ik voel me slecht omdat jij me niet liet spelen", zei hij "Ik voel me teleurgesteld omdat jij me niet liet spelen" . Zijn vrienden begrepen beter hoe hij zich voelde en ze probeerde daar rekening mee te houden in de toekomst.


David begon ook te realiseren dat positieve woorden ook konden helpen om zijn eigen emoties te begrijpen. Als hij zich boos voelde, vroeg hij zich af hoe hij zich eigenlijk voelde en kwam hij tot de conclusie dat hij zich eigenlijk "gefrustreerd" voelde. Dit hielp hem om zijn eigen emoties beter te begrijpen en om effectievere manieren te vinden om ermee om te gaan.


David begon te begrijpen hoe belangrijk het is om positieve woorden te gebruiken tijdens het communiceren. Hij begreep dat het gebruik van de juiste woorden kan helpen om beter te begrijpen hoe hij zich voelt en hoe anderen zich voelen.


Dit verhaal illustreert hoe het gebruik van positieve woorden iemand met autisme kan helpen om beter te communiceren en emoties beter te begrijpen. Het oefenen van positieve woorden kan ook helpen om een positievere houding te ontwikkelen.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page