top of page

Empathie en autisme, gaat dat samen?

Ja, mensen met autisme kunnen zeker empathische vermogens hebben. Hoewel er in het verleden misvattingen waren over autisme en empathie, is het nu algemeen erkend dat mensen met autisme wel degelijk in staat zijn tot empathie, zij het mogelijk op een andere manier dan neurotypische mensen.


Empathie kan op verschillende manieren worden begrepen. Het omvat het vermogen om de emoties en ervaringen van anderen waar te nemen, te begrijpen en mee te voelen. Hoewel sommige mensen met autisme moeite kunnen hebben met het herkennen en interpreteren van non-verbale signalen en sociale cues die gebruikelijk zijn bij empathie, betekent dit niet dat ze helemaal geen empathie hebben.


Mensen met autisme kunnen een andere manier van empathie hebben, vaak aangeduid als cognitieve empathie. Dit houdt in dat ze op een meer rationele en cognitieve manier proberen de emoties en perspectieven van anderen te begrijpen, bijvoorbeeld door te luisteren naar wat er gezegd wordt en de situatie logisch te analyseren. Ze kunnen ook oprecht meevoelen met anderen en compassie tonen, maar dit kan zich anders uiten dan bij neurotypische mensen.


De misvatting dat mensen met autisme geen empathie hebben, kan voortkomen uit misinterpretaties van hun gedrag en communicatie. Autistische personen kunnen moeite hebben met het tonen van empathie op de manier die als typisch wordt beschouwd, zoals het oppikken van subtiele non-verbale signalen of het intuïtief aanvoelen van de behoeften van anderen. Dit kan leiden tot misverstanden over hun vermogen tot empathie. Het is belangrijk om individuele verschillen te erkennen en empathie op een bredere manier te begrijpen, zodat we de diverse manieren waarop mensen met autisme empathie ervaren en uiten kunnen waarderen.


Meer lezen over empathie, lees eens het boek van Simon Baron-Cohen met de titel Nul empathie, hoe zit het eigenlijk met jouw empathie? Doe de EQ test.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page