top of page

Sociaal verhaal 7: Een verjaardagsfeest

Bijgewerkt op: 29 aug. 2023


Er was een jongen met autisme genaamd Alex. Alex had moeite met sociale situaties en begreep soms niet altijd de gebruiken en etiquette van verjaardagsfeestjes. Hij was vaak onzeker over hoe hij zich moest gedragen en wat hij moest doen.


Op een dag was Alex uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje van een vriend van school. Zijn moeder besloot om hem voor te bereiden op het feestje door hem uit te leggen wat hij kon verwachten en wat de gebruiken op een verjaardagsfeestje zijn. Ze legde uit dat hij een cadeautje mee moest nemen voor de jarige, dat hij zou moeten wachten tot hij werd uitgenodigd om te eten en dat hij zou moeten bedanken voor de uitnodiging.


Op het feestje was Alex een beetje onzeker, maar hij herinnerde zich aan de uitleg van zijn moeder. Hij gaf het cadeau aan de jarige en wachtte tot hij werd uitgenodigd om te eten. Tijdens het eten, begon hij zich steeds meer op zijn gemak te voelen en hij begon te praten en te lachen met de andere kinderen.

Na het eten was het tijd voor taart en het zingen van "Lang zal hij leven". Alex begreep de traditie van het zingen van dit lied en hij nam zijn plaats in bij de groep. Na het zingen bedankte Alex de jarige voor de uitnodiging en zei hij dat hij een geweldige tijd had gehad.


Dit verhaal illustreert hoe belangrijk het is voor iemand met autisme om voorbereid te zijn op sociale situaties en om de gebruiken en etiquette te begrijpen. Door voorbereid te zijn, kan iemand met autisme zich meer op zijn gemak voelen en kan hij genieten van sociale gelegenheden.